Bejelentés


.......Környezetvédő csapat Gomb Védjük a természetet!


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


VESTI 2019.

 

VESTI 2019. god.

Povodom Svetskog dana šuma 21.mart Ekološka sekcija "SUNCOKRET" Mesne podružnice Bogojevo EPO-a je u saradnji sa razredima 2.b, 4.b i 4.a održala radionicu. Tema radionice je bila: Dobro drvo Predavanja su držale nastavnice Petković Dragana i Vencel Piroška a radionicu nastavnica Marinković Vesna u OŠ Jožef Atila.


2015. VESTI MPEP BOGOJEVO

VESTI VESTI VESTI VESTI VESTI VESTI


2015

Aktivnosti mladih ekologa iz Bogojeva


 

Članovi Ekološke sekcije Suncokret iz Osnovne škole Jožef Atila u Bogojevu, koji su ujedno i članovi Mesne podružnice Bogojevo Ekološkog pokreta Odžaka (EPO), i ove godine su se prijavili na javni poziv za učešće u realizaciji programa pod nazivom Za čistije i zelenije škole u Vojvodini. Javni poziv je raspisao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine u saradnji sa Pokretom gorana Vojvodine, a učenici i nastavnici iz Bogojeva, članovi tima, uspešno su realizovali predviđeni plan.

 

Povodom 2. februara, Svetskog dana vlažnih staništa, održana je radionica za učenike 2. i 4. razreda. Teorijski deo je održala nastavnica Vencel Piroška, a praktični deo nastavnice Vesna Marinković i Dragana Petković. Nastali radovi su izloženi u holu škole.

Održana je i dvodnevna radionica - Zimsko hranjenje ptica, za učenike 4. i 6. razreda. Radionicu su držali nastavnici Davor Dimitrijević, Vesna Marinković i Vencel Piroška. Prvog dana učenici su se upoznali sa najčešćim vrstama ptica u našoj sredini, naučili zašto su one bitne za našu životnu sredinu, zašto ih treba hraniti i čuvati zimi, i zašto im se treba radovati. Pored toga, naučili su čime se ptice hrane, šta je sve potrebno da one opstanu u teškim zimskim vremenskim uslovima i koju vrstu pomoći može da im pruži čovek.

Napravljene su i jednostavne hranilice od PET boca. Hranilice su postavljene na drveću koje se nalazi u školskom dvorištu. Drugog dana je sakupljena i pripremljena hrana za ptice, koja je sa vodom stavljena blizu prozora učionice, da bi deca mogla da posmatraju i prate ponašanje ptica. U hranjenju ptica rado učestvuju svi učenici, pa čak i nastavnici škole, saopštila je Mesna podružnica Bogojevo EPO-a.*******************************************************************  Ponovo među najboljima utorak, 23 oktobar 2012     Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine u saradnji sa Fondacijom ĆESAROV – Bern RECAN - fondom za povraćaj i reciklažu limenki JP „Vojvodinašume“ i „Pokretom gorana Vojvodine“ raspisao je Javni poziv za prijavu i učešće u realizaciji programa pod nazivom „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ 2011/2012. godine

 

Učenici Osnovne škole „Jožef Atila“ iz Bogojeva, Eko sekcije „SUNCOKRET“, članovi Mesne podružnice Bogojevo Ekološkog pokreta Odžaka, ponovo su među deset najboljih škola u Vojvodini.

Svečano proglašenje najuspešnijih učesnika programa i dodela nagrada će biti 25. oktobra 2012. godine u amfiteatru SPC Vojvodina (SPENS). Koordinator projekta je bila učiteljica Vencel Piroška.

07.10.2012. Uspešno okončan evropski vikend posmatranja ptica u odžačkoj opštini

 

U odžačkoj opštini su 6.i 7. oktobra, na lokacijama u Bačkom Brestovcu i Bogojevu, uspešno  realizovane  dva izleta u okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica, koje je organizovalo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Ekološki pokret Odžaka je bio suorganizator ove manifestacije.

Odziv posmatrača u našoj opštini  je bio izuzetno veliki i za to najveću zaslugu imaju Marija Kangrga, profesor biologije u OŠ „Nikola Tesla“ u Bačkom Brestovcu, i Piroška Vencel , učiteljica u OŠ „Jožef Atila“ u Bogojevu i predsednica Mesne podružnice Bogojevo EPO-a.

Inače, kako nam je javila Magdalena Grahovac – vođa izleta u Bačkom Brestovcu i Bogojevu, prema prvim rezultatima, u Srbiji je organizovano 44 izleta i  učestvovalo je 732 posmatrača ptica, koji su prebrojali 145.085 jedinki. Najbrojnije ptice bile su: čvorak, obični galeb i liska. Srbija je bila među najboljim organizatorima u Evropi, a zvanično smo 6. po broju izleta od 33 zemlje koje su učestvovale.

08.08.2012. VAŽNO I ZA NAS U VEZI UNAPREĐENJA OD ČEGA SMO IZOSTAVLJENI ZBOG NEMARNOSTI ODGOVORNIH...

http://www.epodzaci.org/index.php/arhiva-vesti/242-radionica-qbako-podunavlje-kao-deo-prekograninog-rezervata-biosfere-mura-drava-dunavq- 03.07.2012 Mladi ekolozi EPO učestvovali u obeležavanju Dana Dunava Pod sloganom – Oslušnimo reku, Turistička organizacija opštine Odžaci u petak je u vikend naselju Dunavska obala u Bogojevu obeležila Međunarodni dan Dunava nizom tematskih sadržaja posvećenih najdužoj reci u Evropskoj uniji i velikom prirodnom resursu, koja kroz odžačku opštinu protiče u dužini od skoro 10 km. U ribolovačkom domu u Bogojevu prof. u penziji Boško Đorđević održao je predavanje na temu Rimski limes, a zajedno sa Nikolom Demeter imao je interesantno izlaganje o postojanju i značaju dunavskih vodenica kojih je nekada bilo dosta u našoj okolini.
Na obali reke Dunav bilo je veličanstveno stajati i toga dana, a svoje impresije deca iz bogojevačke Mesne podružnice Ekološkog pokreta Odžaka prenela su na papir i naslikala oko tridesetak radova na temu Dunav u mojim očima.

Ovaj svojevrsni umetnički festival upotpunila je izložba slika Dunav u mom slikarskom videokrugu, u čijoj postavci su se našla umetnička dela odžačkih slikara: Šandora Gogoljaka, Boška Đorđevića, Ilone Molnar, Ilije Stankovića i Slobodana Trajkovića. Prvi put ovi umetnici su izlagali zajedno, a spojila ih je ljubav prema slikarstvu i reci Dunav.

Direktor Turističke organizacije Vladimir Ignjatović se tom prilikom zahvalio svim ljudima kojima je Dunav na srcu i koji, nastavljajući tradiciju vezanu za ovu reku, pomažu razvoj turističke infrastrukture na teritoriji opštine Odžaci.

Manifestacija posvećena Danu Dunava realizovana je u Bogojevu uz pomoć Republičke direkcije za vode i kompanije Koka-kola, a među 300 partnerskih organizacija po drugi put učešće je uzela opštinska Turistička organizacija.

(Tekst preuzet sa sajta Radio Odžaka -http://www.ico.rs )

24.03.2012.

Uspešna "Biciklijada"


24. marta 2012. godine Mesna podružnica Bogojevo Ekološkog pokreta Odžaka je obeležila Svetski dan voda Biciklijadom od Bogojeva do Kamarišta u Karavukovu, gde su ih sačekali i ugostili predstavnici „Vojvodinašume”.

 


Képgaléria


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!